måndag 25 april 2011

Lexus och Toyota suger fett!

Jag vet vad rubriken säger men så är det, jag äger en Lexus. Bra på många sätt och vis men extremt dålig på några andra. Som marknadsförare vet jag också att företags yttersta mål är att tjäna pengar. Att kräma ut så mycket som möjligt av konsumenterna för att företaget ska kunna ge fet vinst till sina ägare. Så även Toyota och Lexus (samma koncern).

Min Lexus är en US Import, dvs. den är avsedd för den amerikanska marknaden med allt vad det innebär av konstiga säkerhetsdetaljer. Men det är inte dessa saker som irriterar mig utan att det inte går att ändra temperaturen på klimatanläggningen från Fahrenheit till Celsius utan att byta ut hela enheten vilket kostar 35 000:-. Ja, ni läste helt rätt. Vi tar det igen - Det kostar alltså 35000 svenska riksdaler för att ändra så att displayen visar Celsius istället för Fahrenheit.

I min gamla Audi anno 1995 tar det cirka 3 sekunder att byta. Det går till och med att byta till miles!

Och det slutar förstås inte där. DVD-enheten tillåter bara USA-skivor. Och givetvis finns inga USA-skivor för Europa. Och ny sådan enhet kostar också... ja, precis - 35 000:-. Man skulle kunna tro att för klimatanläggningen så ingick även en DVD. Men nops. Det kostar ytterligare 35000:- och då ingår heller inte displayen till instrumenten som kostar.... ja, just det - 35 000:-! 115 000:- totalt kostar det att byta från Fahrenheit till Celsius och Miles till Km/h på en helt ny Lexus eller Toyota! Och det mest fantastiska är att klockan som sitter på navigatorn inte går att byta till 24-timmars ur, oavsett hur mycket pengar du har. Jag skulle verkligen vilja åka till Japan och fråga någon där VARFÖR det är så? Det går ju på min Casio för 199:-?

Och den ENDA orsaken till detta är givetvis att Lexus vill kontrollera marknaden och göra det svårt för människor att köpa en bil, kanske billigare i en region och göra det helt omöjligt att få den att fungera på en annan, även om det bara är 1 mil därifrån (Kanada använder ju också Celsius).

Såklart det är viktigt för företag att överleva, men är detta nödvändigt för Toyota? Om det hade varit så enkelt att byta, hade de tjänat mindre pengar då? Jag vet inte.... det enda jag vet är att såna här saker bara gör mig jävligt förbannad på "the corporations" och deras sätt att rövknulla oss konsumenter utan att vi ens vet om det eller förstår varför.

Bilen är dock skön att åka i, ska tilläggas ;)