tisdag 16 september 2008

Hur många saker behöver vi egentligen för att leva?

Vad denna blogg handlar om

Denna blogg handlar om mitt liv från tusentals (onödiga?) saker till målet: att leva på blott 100 saker och må bra och kunna göra saker ändå - Går det och hur skulle mitt liv se ut då?

Hur många saker behöver vi egentligen för att leva?

Under tiden jag läste marknadsföring (2006-2008) slog det mig att all marknadsföring är fabricerad, dvs. den manar till att köpa saker som ligger väldigt långt upp på Maslows behovstrappa. Ta till exempel det förhatliga TV-shop; alla vet ju att det bara är skräp, ändå är de en av de mest framgångsrika försäljningskanalerna någonsin. Jag läste i Business 2.0 att The George Foreman Grill sålde för cirka 2 miljarder dollar per år och att företaget som från början hade hyrt in Foreman nu ville köpa ut honom från hans lukrativa kontrakt eftersom det blev så ohyggligt mycket pengar. Nu ska läsarna känna till att alla Amerikaner redan äger minst 2 grillar och en George Foreman-grill varken är bättre eller snyggare än de som redan finns i garaget.

Om miljödebatten och att kämpa mot kommersialiseringen

Det bästa sättet att hjälpa miljön är att inverka så lite som möjligt på miljön. Det innebär en massa förändringar som för många människor säkert skulle te sig som totalt omöjligt. T.ex att börja äta med så få ingredienser som möjligt. Att bli vegetarian då kött är ett resursslöseri och förbrukar upp till 40 gånger mer jordbruksenergi än grönsaker. Att köpa kläder som inte behöver tvättas så ofta. Att stå ut med att lukta lite skit då och då istället för att duscha varje dag. Att träna på gym mer sällan (och träna på hjärnan istället?). Att sänka temperaturen till 15 grader inomhus på vintern för att förbruka så lite el som möjligt. Givetvis kommer du aldrig mer att besöka H&M, Clas Ohlson, Rusta, Jysk och alla andra butiker som säljer saker som egentligen är helt meningslösa och tillför väldigt få konkreta förbättringar till ditt liv. Att minimalisera sitt liv, att dematerialisera livet behöver inte innebära att man blir en extrem asket eller en mycket avancerad yoga-specialist. Nej, jag vill påstå att jag är en ganska normal kille med normala intressen med ett normalt liv men som kommit till insikten att detta ekorrhjul snurrar alldeles för fort och i helt fel riktning. Och jag vill göra något åt det nu

Varför en blogg?

För att kunna inpirera andra att fundera över vårt samhälle. Att ge ett perspektiv och kanske väcka en tanke. För att det är ett sätt att följa min egen utveckling.

Vad är en sak?

En sak är ett fysiskt föremål som har ett syfte, t.ex en tröja, en mugg, en bok, ett par byxor, en jacka, en gaffel, 1 par strumpor osv. Varje sak räknas. Har du en necessär med nagelfil, nagelsax och en örontuss, så är det 4 saker. Men en pärm med fyra papper är fortfarande bara 1 sak. Går bandet på en bok upp, så blir det inte lika många saker som sidor eftersom boken i sig är en sak, då den skulle vara meningslös utan de andra sidorna. Ja, som ni märker kan det uppstå en del konflikter i bedömningen av vad en sak egentligen är, och det är givetvis också intressant och kanske en fråga som får ett djupare och mer eftertänksamt svar lite senare.

Om Elitsoldater, Bear Grylls och andra extrema överlevare

Det finns många som bevisligen klarar sig med endast ett fåtal saker att överleva. Kläder på kroppen, en flaska vatten och en kniv verkar vara tillräckligt så länge du har kunskapen att använda det viktigaste du har - hjärnan. Det sägs att en av de viktigaste sakerna för överlevnad inte är kniven utan en bra sovsäck, därför att en kniv går att göra, men en sovsäck, ja - det är mycket svårare. Bear Grylls skulle förmodligen tycka att 100 saker var totalt onödigt att ha med sig på vilken vandring eller resa som helst. Vi får se...

Tidsplan

Först ska jag se hur många saker jag egentligen har. Är det 500? 1000? 10 000 saker? Jag kan i ärlighetens namn inte föreställa mig 1000 saker jag skulle ha här i min lilla etta, men allt kommer att räknas! Dag för dag kommer föremålen att reduceras stegvis. Vad sägs om sista december 2008?

-5

Jag har några (3) helt tomma skokartonger vilka går i pappersåtervinningen nu och 2 riktigt fula skjortor som går till Pingskyrkan imorgon. -5 känns som en utmärkt början på denna resa!