onsdag 1 oktober 2008

Är världen resultatet av det minsta motståndet?

Alla känner vi till Newtons tre lagar om rörelse - 1) Ett föremål fortsätter i en rörelse om inga andra krafter utövar på föremålet, 2) Kraften är lika med föremålets massa gånger dess hastighet (denna justerade Einstein sedan om till E=mc2), 3) alla krafter ger upphov till en lika stor motriktad kraft.

Vart vill jag komma med Newtons lagar? Jo, att även mängden ost på din frukostsmörgås är resultatet av dessa krafter och inte bara din smörgås utan allt du gör och allt du ser runtomkring dig, från den minsta vattenpöl, till en fastklistrad lapp på ICA, en oljetanker alla är resultat av den enklaste vägen med det minsta kraftmässiga motståndet. Låt mig ge er ett exempel:

Du skjuter upp disken till en annan dag.

Disken uppstår för att du smutsar ner köksprodukter. Den smutsiga disken påkallar en indirekt uppmaning till ditt samvete att göra den ren. En obalans (kraft) i ditt sinne uppstår. Men denna kraft ska övervinna din lathet, vilket idag är en större kraft. Disken förblir odiskad.

Vad tror ni? Är alltomkring oss resultatet av det minsta motståndet? Har vi verkligen en helt fri vilja? I så fall, vem vill ha en disk odiskad? Om den fria viljan helt styrde borde den väl diska utan knuss?

-70

Jag och min gode vän Andreas var på loppis förra fredagen, vilket var en kul upplevelse! Tyvärr blev vi inte av med allt, trots att vi hade både gratislådor och prutade friskt å kundens vägnar! I förrgår åkte vi därför till Röda korset och dumpade cirka 70 saker, bl.a massa böcker, kläder och dataprylar. Nu känns det oerhört dumt att ha haft grejor som kostat flera tusen man använt så lite. Det gör det lättare att verkligen tänka efter nästa grej man ska köpa.

Har ännu inte börjat räknat mina prylar än, har fortfarande en hel del som jag vill bli av med innan jag börjar räkna seriöst, men det ser helt klart väldigt oroväckande ut.